Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η δημιουργία των αποδόσεων στο ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας bivariate poisson distribution



Ο τρόπος που «παράγουνε» τις αποδόσεις τους σήμερα οι bookmakers είναι μέσω της εφαρμογής της διμεταβλητής κατανομής Poisson (bivariate poisson distribution).
Εως ένα σημείο μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να εξάγουμε τις αποδόσεις στα παιχνίδια ποδοσφαίρου αρκει να ξέρουμε 2 πράγματα:Τα spreads και τα totals των γκόλ.
Για να μπαίνω κατευθείαν στο ψητό χωρίς πολλά πολλά ας δουμε τι αντιπροσωπεύει το κάθε τι .

Παμε στα goal spreads.Τα goal spreads αποτυπώνουν την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων σε γκόλ.Ετσι αν π.χ παίζει η Α ομάδα με την Β και αφου υπολογίσουμε τα στατιστικά μας,θεωρούμε οτι η Α ομάδα έχει διαφορα δυναμικότητας με την Β +0,5 γκολ ,τότε το spread του συγκεκριμένου αγώνα είναι +0,5.

Σειρά τώρα έχουνε τα  goal totals που αποτυπώνουν τα συνολικά γκόλ που αναμένουμε να μπούνε στο ματς.Εστω οτι αναμένουμε -αφου πάλι μελετήσουμε τα στατιστικά μας- στο παραπάνω ματς της ομάδας Α με την ομάδα Β να μπούνε 3 γκόλ τότε τα  goal totals για το συγκεκριμένο μάτς είναι 3.

Αφου γνωρίζουμε πλέον αυτά τα 2 μεγέθη (δηλαδή τα spreads  και goal totals) μπορούμε να εφαρμόσουμε την  κατανομή Poisson για να υπολογίσουμε τις αποδόσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα των αποδόσεων θα είναι (πάνυα κάνοντας ενα tweak στην ισοπαλία) 2.10 - 3.87 - 3.77 ενώ για το under/over 2.5 οι αποδόσεις θα είναι 2.36 και 1.73 αντίστοιχα.

Φυσικά τα πραγμάτα δεν είναι τόσο απλά -όπως τίποτα στην ζωή εξάλλου- και στους παραπάνω αριθμούς θα πρέπει να «πειράξουμε» παράγοντες όπως το κίνητρο ,η σκοπιμότητα,οι απουσίες κτλ. και ενδέχεται στο τέλος να έχουμε εναν εντελώς διαφορετικό σετ αποδόσεων!


1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να έχουν μια εργασία boob. Χρειάζομαι έναν πλαστικό χειρούργο από την Κωνσταντινούπολη.
    gogusestetigi

    ΑπάντησηΔιαγραφή