Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η αξία του πρώτου γκολ



Το ποδόσφαιρο  είναι  ενα αθλημα χαμηλού ρυθμου σκοραρίσματος (low rate scoring game) σε αντίθεση π,χ με το μπάσκετ οπου το να πετύχει κάποια ομάδα καλάθι είναι συχνό φαινόμενο.
Ο λόγος που το ποδοσφαιρο είναι έχει τετοιο χαμηλό ρυθμό εγκειται στην δυσκολία που υπάρχει λογω της φύσης του παιχνιδιού στην επίτευξη κάποιου γκόλ.
Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε οταν σε ενα τόσο μεγάλο χώρο,με αρκετό συνωστισμό ανθρωπων μπροστά απο τα 2 τερματα,καλειται κάποιος παίκτης να χρησιμοποιήσει τα...πόδια του για να καταφέρει  αποτελεσματικά να μεταβιβάσει την μπάλλα στην περιοχή του αντιπάλου και είτε με τα πόδια ,είτε με το κεφάλι να προωθήσει την μπάλλα στα διχτυα της αντίπαλης ομάδας πετυχαίνοντας κάποιο γκολ....
Είναι ενάντια στο σχεδιασμό της ανθρωπινης φυσης -αν μου επιτρέπεται η εκφραση- να χρησιμοποιεί κάποιος τα πόδια του οχι για να μετακινηθεί ή να τρέξει μόνο,αλλά και για να πετύχει ενα αρκετά δύσκολο και περίπλοκο στόχο και όχι τα χέρια του.
Η δυσκολία λοιπόν της επίτευξης κάποιου γκόλ στο ποδόσφαιρο έχει αμέσως αμέσως 2 σημαντικά χαρακτηριστικά για το παιχνίδι σε σχέση με τα άλλα αθλήματα.
Το πρώτο είναι πως στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα.
Οντως στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν συχνότερα εκπλήξεις στα αποτελέσματα των αγώνων σε σχέση με άλλα αθλήματα.
Μια όμάδα που στο μπάσκετ π.χ είναι γενικά καλύτερη απο την αντίπαλό της θα έχει πάμπολλες ευκαιρίες κατα την διαρκεια του αγώνα να σκοράρει και να ξεδιπλώσει το ταλέντο της, διορθώνοντας τυχόν  κάποια μέτρια αγωνιστική συμπεριφορα που μπορεί να υπήρχε απο την πλευρά της εως τότε στο ματς ή βάζοντας τέλος στην τύχη της υποδιέστερης αντίπαλης ομάδας,καθως λόγω το υψηλού ρυθμού σκοραρίσματος του παιχνιδιού, η τύχη κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν.
Αν δε απο την αρχή ξεδιπλώσει τις αρετές της τοτε είναι αδύνατον  μια χειροτερη ομάδα να έχει τύχη απέναντί της.
Στο ποδόσφαιρο δεν είναι έτσι τα πράγματα ακριβώς.
Μια ομάδα που είναι κλάσεις ανώτερη, μπορεί να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χωρο,να αλλάζει όμορφα την μπάλλα και να κάνει άψογες επιθέσεις αλλά αν η αντίπαλη ομάδα αποφασίσει να παίξει οραγνωμένη άμυνα (ο συνωστισμός που λέγαμε) ,η κυριαρχη και καλύτερη ομάδα ενδέχεται να μείνει στο 0.
Ακόμα χειρότερα με λίγη δόση τυχης η χειρότερη ομάδα σε μια αντεπίθεση ή σε μια στημένη φάση μπορεί να σκοράρει και να «κλέψει» την νίκη.
Το περίφημο "κόντρα στην ροή του μάτς" δεν νομίζω να λέγεται για κανένα άλλο άθλημα πλήν του ποδοσφαίρου!
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού αμέσως αμέσως που μπορούμε να εξάγουμε σε συνάρτηση με τα παραπάνω (δυσκολία σκοραρίσματος,λιγότερο δίκαια αποτελέσματα απο πλευράς εικόνας του παιχνιδιού) είναι πως αυτομάτως αποκτά τεράστια αξία εκτός απο το σκοράρισμα αυτό καθ αυτό και ποιά ομάδα θα σκοράρει πρώτη σε ενα ματς.
Πράγματι αν δούμε το τι συμβαίνει σε ενα παιχνίδι ποδοσφαίρου σε περίπτωση γκόλ,απο στοιχηματική σκοπιά θα παρατηρήσουμε κάποια δραματικά γεγονότα.
Η ομάδα που σκοράρει πρώτη αυτομάτως αποκτά ένα τεράστιο αβαντάζ για την νίκη στο ματς.
Οι αποδόσεις (είτε αρχικες ,ειτε εκείνες που υπήρχαν μεχρι την χρονική στιγμή που επιτευχθηκε το γκολ)  για την συγκεκριμένη ομάδα καταρρέουν και αυτομάτως χρήζεται ή είναι πολύ κοντα στο να χριστεί φαβορί για την νική.
Οσο περνάει δε ο χρόνος και το αποτέλεσμα παραμένει υπερ της ομάδας που σκοραρε,τόσο επιπλέον εχουμε μείωση των αποδόσεων για την νίκη της συγκεκριμένης ομάδας.
Ετσι π.χ αν μια ομάδα που είχε περίπου 50% αρχικές πιθανότητες για την νίκη (απόδοση περίπου 2.00) σε ενα ματς με μοιρασμένο το αντερ /οβερ 2.5,αν σκοράρει π.χ στο 30' λεπτο,τοτε οι πιθανότητες για την νίκη της εκτινάσσονται πάνω 70%!
Σε πολλούς παίκτες του στοιχήματος ίσως κάτι τέτοιο να φαντάζει υπερβολικό,καθως όσοι έχουν παρακολουθήσει ποδοσφαιρο γνωρίζουν οτι σε ενα τέτοιο «χαοτικό» αθλημα το προβάδισμα με 1 γκολ μπορεί να μην σημαίνει τίποτα.
Δεν θα διαφωνίσω όσο αφορά ενα περιορισμένο αριθμό παιχνιδιών,αλλά σε βάθος χρόνου το προβάδισμα με 1 γκολ και συγκεκριμένα της ομάδας που σκοραρε πρώτη σημαίνει τα πάντα!
Η ομάδα λοιπόν που σκοράρει πρώτη, σε βάθος χρόνου πετυχαίνει ενα μοναδικό επιτευμα, για το μαγικό παιχνίδι του ποδοσφαίρου:Αυτομάτως έχει συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να φύγει είτε με τους 3 βαθμούς της νίκης ,είτε με τον βαθμό της ισοπαλίας.
Ομάδες που σκοράρουν πρώτες είναι εκείνες που μαζεύουν και τους περισσότερους βαθμούς κατα την διαρκεια μιας σεζόν και άρα είναι ποιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα σε σχέση με εκείνες που δεν καταφέρνουν κάτι τέτοιο.
Αν δούμε για παράδειγμα την περσινή κατάταξη της Πρεμιερ Λιγκ (πίνακας 1) ....
πινακας1

Στην πρώτη εικόνα εχουμε την πραγματική κατάταξη των ομάδων στο βαθμολογικό πίνακα,ενω δίπλα έχω παραθέσει και το ποσοστό που έχει κάθε ομάδα στο να σκοράρει πρώτη.
Με μιά πρώτη ματιά φαίνεται πως οι ομάδες που είναι ποιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα,εχουν και μεγαλύτερο ποσοστό στην επιτευξη του 1ου τερματος στο ματς.
Ας κάνουμε όμως τα πράγματα λίγο ποιο συγκεκριμένα.
Αν σορτάρω τον πίνακα με βάση όχι του πραγματικούς βαθμούς που συγκεντρωση η κάθε ομάδα την περασμένη χρονιά αλλά με βάση το ποσοστό που υπάρχει στην επιτευξη του πρώτου τέρματος πέρνουμε τον παρακάτω πίνακα 2:
πινακας2


Παρατηρούμε πως,αν εξαιρέσουμε την Αρσεναλ και την Φούλαμ που μάλλον στάθηκαν τυχερες και τερμάτησαν τοσο ψηλά σε σχέση με τα ποσοστα που είχαν στην επιτευξη του 1ου τέρματος,ο πραγματικός βαθμολογικός πίνακας 1 είναι σε γενικές γραμμές όσο αφορά την κατάταξη, σχεδόν ίδιος με τον πίνακα 2 όπου η υπάρχει η κατάταξη με βάση το  ποσοστό στην επιτευξη του 1ου τερματος στο ματς .(Ναι μεν η Γιουναιτεντ είχε ελάχιστα καλύτερο  ποσοστό στην επιτευξη του 1ου τερματος στο ματς,σε σχέση με την Σιτυ και ίσως της αξιζε τελικά να είναι πρώτη,αλλά αν θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο η Σιτυ πήρε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία στην τελευταία αγωνιστική,δεν μας προκαλέι κάποια εντύπωση αυτη η μικρή διαφοροποίηση).

Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτήν η "ιδιότητα" της σχέσης  "ποσοστό στην επιτευξη του 1ου τερματος στο ματς"/"συγκομιδή βαθμών", μπορεί να βοηθήσει άμεσα κάποιον παίκτη στοιχήματος,αλλά έμμεσα  είμαι σίγουρος οτι μπορεί,αρκει να χρησιμοποιήσουμε λίγο την...παικτική φαντασία μας!
Το  ποσοστό στην επιτευξη του 1ου τερματος στο ματς είναι για μένα ποιοτικό χαρακτηριστικό.
Π.χ κάποια ομάδα που σκοράρει  πρώτη σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά η συγκομιδή βαθμών της είναι χαμηλή ,τότε μπορούμε να περιμένουμε πως στο μέλλον αυτήν η ομάδα θα αρχίσει πλέον να παιρνει και αποτελέσματα και αναλόγως να κινηθούμε στα πονταρίσματά μας ,μάλιστα σε αποδόσεις αρκετά δελεαστικές.
Επίσης για όσους ασχολούνται με το trading είμαι σίγουρος πως τα στοιχεία του  ποσοστου στην επιτευξη του 1ου τερματος στο ματς της καθε ομάδας,είναι αρκετά σημαντικά για το παιχνίδι τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου