Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Γκολ και αποτελεσματικότητα στην συγκομιδή βαθμών,στην Ελληνική Σουπερ Λίγκα

Ενα απο τα ποιο συνηθισμένα κριτήρια για να μετρήσουμε την ποιότητα αλλά και την δύναμη μιας ομάδας στο ποδόσφαιρο  είναι το σκοράρισμά της.Σαφώς και η υπάρχει και ο παράγοντας αμυντική λειτουργία αλλά αυτό ειναι κάτι που δεν θα με απασχολήσει στο παρών πόστ.
Ετσι λοιπόν αναμένουμε ομάδες που σκοράρουν αρκετά να είναι και περισσότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τους αντιπάλους τους ακόμα και ως προς την συγκομιδή βαθμών...
Είναι όμως έτσι?
Ας πουμε πως μιά ομάδα Α στον 1ο αγώνα της κέρδισε 5-0 την αντίπαλό της και στην συνέχεια στους επόμενους 3 αγώνες,έφερε 3 ισοπαλίες με 1-1.Συνολικά η συγκεκριμέμη ομάδα Α σκόραρε σε 4 αγώνες,8 γκόλ και κέρδισε 6 βαθμούς.
Ας πούμε τώρα πως μια ομάδα Β στον 1ο αγώνα της κερδίζει την αντίπαλό της με 1-0 και στην συνέχεια στους επόμενους 3 αγώνες φέρνει 3 ισοπαλίες με 1-1.Συνολικά η συγκεκριμένη ομάδα Β  σκόραρε σε 4 αγώνες, 4 γκόλ και κέρδισε 6 βαθμούς.
Ας συγκρίνουμε τώρα την ομάδα Α και Β.
Και οι 2 ομάδες παίξανε 4 ματς και είχανε 1 νικη και 3 ισοπαλίες και συνολικά αποκομίσανε 6 βεθμούς η κάθε μία.
Φαινομενικά είναι ίδιες και στην φόρμα και στην συγκομιδή βαθμών,διαφέρουν όμως σε ενα ποιοτικό χαρακτηριστικό:Στην μετατροπή των γκόλ τους σε βαθμούς.
Διαφέρουν στο πόσο χρήσιμα είναι τα γκόλ που πετυχαίνουν για την βαθμολογική τους συγκομιδή και πόσο όχι.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό στο πρωτάθλημα της Ελληνικής Σουπερ Λιγκ της περιόδου 2011-2012 (καντε κλικ στην εικόνα για μεγένθυση):
Ποντοι/Γκολ ,Super League 2011-2012


Με μιά πρωτη ανάγνωση αμέσως καταλαβαίνουμε οτι αυτό το χαρακτηριστικό δεν εχει καποια αμεση σχέση με την τελική κατάταξη στο πρωτάθλημα.
Ο περσινός πρωταθλητής Ολυμπιακός για κάθε γκόλ που σημείωνε κέρδισε κατα μ.ο 1.04 πόντους, σε  αντίθεση με την υποβιβασμένη Δόξα Δράμας που αν και κέρδισε κατα μ.ο 1.55 πόντους ανα γκόλ που σημείωσε,τελικά υποβιβάστηκε στην Β εθνική.
Αρα όπως είπαμε η κατάταξη δεν έχει κάποια άμεση σχέση με το συγκεριμένο στατιστικό.

Που τότε  μπορεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να φανεί χρησιμο σε ένα παίκτη στοιχήματος,αν δεν έχει κάποια άμεση σχέση με την δυναμη της κάθε ομάδας?
Ενας καλός τομέας είναι το live στοίχημα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Ατρόμητο πέρισυ που είχε ποσοστό μετατροπής γκόλ σε βαθμούς,το υψηλότερο της Σούπερ Λιγκ και ήταν 1.56.
Στις τελευταίες αγωνιστικές λοιπόν που θα είχαμε πάνω κάτω μια ξεκάθαρη εικόνα για αυτό το χαρακτηριστικό της ομάδας του Ατρομήτου θα μπορούσαμε να κινηθούμε ανάλογα στο λαιβ του σε περίπτωση που σκόραρε και π.χ ισοφάριζε κάποιο ματς.
Ετσι στο μάτς με τον Παο στο ΟΑΚΑ ,όταν το Σουπερ Φαβορί Παναθηναϊκος σκόραρε εναντίον του Ατρομήτου κάνοντας το ματς 1-1,ξέροντας αυτήν την πολύ καλή αποτελεσματικότητα μετατροπης των γκολ σε βαθμούς του Ατρομήτου (1,56 βαθμοί για κάθε γκόλ),θα μπορούσαμε να κάνουμε Lay τον Παναθηναικό αφού αναμένουμε όταν σκοράρει ο Ατρόμητος να παίρνει τουλάχιστον 1.56 βαθμούς απο κάθε γκολ που σημειώνει.
Ας πάρουμε επίσης σαν παράδειγμα την απο καιρό στην περισυνή περίοδο υποβιβασμένη Δοξα Δράμας η οποία για κάθε γκόλ που σημείωνε έπαιρνε κατα μέσο όρο στον αγώνα 1.55 βαθμούς.
Στις τελευταίες αγωνιστικές που και εδω είχαμε κάποια ξεκάθαρη εικόνα για την συμπεριφορά όσο αφορά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό για την συγκεριμένη ομάδα,όταν π.χ στο 40' ήταν 1-1 με τον Εργοτέλη ξεροντας οτι η Δοξα Δραμας,μαζευει 1.55 βαθμούς  ,για κάθε γκολ που πετυχαίνει,θα μπορούσαμε με αρκετά καλές προυποθέσεις να κάνουμε Lay τον Εργοτέλη κτλ.

Σαφώς και τα παραπάνω δεν αποτελούνε κάποιο προτεινόμενο τρόπο στοιχηματισμού στο λαιβ,ουτε φυσικά ισχυρίζομαι οτι κάτι τέτοιο θα αποφέρει κερδη κτλ
Είναι σίγουρα όμως μια ιδέα στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους αριθμούς και την στατιστική (αν και λαθος εκφραση "στατιστική",το λεω με την ευρεια εννοια του όρου) πολλές φορές προς οφελός μας αρκεί να αφήσουμε την φαντασία μας ελέυθερη και το μυαλό μας λίγο ποιο ανοικτό.
Στο στοίχημα δεν χωράνε δογματισμοί ,ούτε τρόποι παιξίματος και απόψεις αυθεντιών.
Το στοίχημα είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη διαδικασία και σίγουρα το κατα πόσο κάποιος παικτης θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να επιβιώσει εξαρτάται και απο το πόσο είναι έτοιμος να δεχτεί νεες ιδέες ή και να πειραματιστεί ανακαλυπτοντάς τις.
Καλό απόγευμα σε όλους με το πρώτο ποστ του blog για τον μηνα Αυγουστο!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου